sobota 25. října 2008

Bitva v Holešově

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, po výletě do Fryštáku jsem jel do Holešova. Dnes je zde nácvik bitvy u Slavkova. Bitva se koná v zámecké zahradě. Od letošního roku by měla být zahrada úplně otevřená veřejnosti. Zahrada je velmi prostorná. Já jsem ji znal jen z dívání přes plot. Hodně často zde jezdím směrem na Ostravu. Do zahrady proudily davy diváků. Abych se dostal co nejsnáze do místa události, tak jsem využil hasičského auta které sem jelo konat službu a těsně za ním jsem se vyvezl.

První jsem navštívil polní tábor. Přilákala mě hudba na buben a píšťalku. Bylo to milé překvapení, když jsem uviděl tři hezké muzikantky. Ti vojáci se vůbec neměli v táboře špatně. Myslím tím i další holky, které zde vařily a ošetřovaly raněné. Na kraji tábora bylo ohniště s kotlem a vařily se klobásky. Na stole byla uvařená vejce na tvrdo. Všichni se připravovali na bitvu.

Bitva začala a já jsem mezi diváky našel svého kamaráda, kterého jsem sem včera vylákal. Dohodli jsme se, že já půjdu fotit na jiné místo a fotky si v práci vyměníme. Celou bitvu komentoval hlasatel. Nejdříve představil jednotlivé jednotky a řekl, co bylo jejich úkolem na bojišti. Chodil mezi bojující vojáky a u mrtvol na bitevním poli zjišťoval, jestli hrají mrtvolu nebo došlo k úrazu. Naštěstí všichni vojáci po bitvě odešli po vlastních. Nějaké oděrky a modřiny se asi našly, ale s tím se počítá. Děla střílela naplno a já jsem při jednom výstřelu cítil, jak se mnou tlaková vlna zacvičila. Někteří lidé s dětmi raději odešli. Na bojišti se stále něco dělo a hodina velmi rychle utekla. Nakonec po zdrcujícím útoku zvítězili naši slovanští bratři Rusové. Komentátor naznačil, ke komu máme blíže. Jestli k západu nebo východu. Když jsem si pozorně prohlédl pěší i jízdní vojáky, tak jsem zjistil, že je mezi nimi hodně děvčat. Jak je vidět, tak holky lákají historické bitvy a oblékání do vojenských uniforem. Taková uniforma a puška je velmi drahá záležitost. Člověk musí být opravdový fanda, aby měl takový koníček. My diváci musíme být těmto lidem vděční, že nám ukážou, jak se kdysi žilo a bojovalo. Je to něco jiného než se dívat na bitvu v televizi. Myslím si, že lidé budou brzo znechuceni moderní technikou a začnou se zase vracet k životu v reálném světě.

Dnes jsem celkem ujel 56 km.

25.10.2008

Žádné komentáře:

Okomentovat