úterý 28. října 2008

Nad Sulimovem

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, dnes se nam zatahlo a padaly kapky z mlhy.
Vyjel jsem si jen do lesa a bylo dobre, ze je sucho. Jel jsem cesta necesta. Bylo to krasne jet do neznama. Nemel jsem zadny plan. Proste jsem jel.
Sulimov je vesnice v kopci a uprostred je kaplicka. Uz jsem vam ji posilal.

KP

pondělí 27. října 2008

Kalvárie Napajedla

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, dnes jsem prvni projizdel budouci cyklostezky v Otrokovicich. Delam fotky a kreslime do mapy navrhy.

Pak uz jsem jel podel Moravy do Napajedel. Krasnou cestu po brehu nekdo znicil a opravil.
O Kalvarii jste urcite cetli naposledy v clanku /Cykloturistika/ od malire Kremecka. Uz jsem tam delsi dobu nebyl a jel jsem se tam podivat. Je to smutne, ze nekdo na takove misto umistil telekomunikacni vez.
Obrazky jsou i ze zameckeho parku.

Nakonec vidite, ze jsem jel cesta necesta a mel jsem stesti, ze je sucho.

KP

neděle 26. října 2008

Nedělní projížďka Halenkovice

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, dnes je krasny slunecny den a ja jsem se vydal do kopcu nad Halenkovice.

V lese byla otevrena zavora a lide s auty nevi kam az by si zhnile zadky dovezli.

Kdyz jsem se vracel do Nove Dediny, po obycejne ceste. V zimne snad ani neudrzovane se zezadu prihnalo auto s vozikem. Predjel me divokym obloukem a vozik se mu zachytil na nezpevnene krajnici a zacal vlect auto. Byl to uzasny tanec a nakonec auto na ceste zustalo.
Tusim jak se to stalo. On vezl na voziku dratene mrize ktere presahovaly obrys auta a ridic si v posledni chvili uvedomil, ze me pri predjizdeni strhne a tak udelal prudky manevr aby mne objel. Ja jsem nic netusici jel poklidne po krajnici.
Myslim, ze jsem mel dneska stesti. Uz neni bezpecno ani na ceste mezi dedinama.

KP

sobota 25. října 2008

Bitva v Holešově

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, po výletě do Fryštáku jsem jel do Holešova. Dnes je zde nácvik bitvy u Slavkova. Bitva se koná v zámecké zahradě. Od letošního roku by měla být zahrada úplně otevřená veřejnosti. Zahrada je velmi prostorná. Já jsem ji znal jen z dívání přes plot. Hodně často zde jezdím směrem na Ostravu. Do zahrady proudily davy diváků. Abych se dostal co nejsnáze do místa události, tak jsem využil hasičského auta které sem jelo konat službu a těsně za ním jsem se vyvezl.

První jsem navštívil polní tábor. Přilákala mě hudba na buben a píšťalku. Bylo to milé překvapení, když jsem uviděl tři hezké muzikantky. Ti vojáci se vůbec neměli v táboře špatně. Myslím tím i další holky, které zde vařily a ošetřovaly raněné. Na kraji tábora bylo ohniště s kotlem a vařily se klobásky. Na stole byla uvařená vejce na tvrdo. Všichni se připravovali na bitvu.

Bitva začala a já jsem mezi diváky našel svého kamaráda, kterého jsem sem včera vylákal. Dohodli jsme se, že já půjdu fotit na jiné místo a fotky si v práci vyměníme. Celou bitvu komentoval hlasatel. Nejdříve představil jednotlivé jednotky a řekl, co bylo jejich úkolem na bojišti. Chodil mezi bojující vojáky a u mrtvol na bitevním poli zjišťoval, jestli hrají mrtvolu nebo došlo k úrazu. Naštěstí všichni vojáci po bitvě odešli po vlastních. Nějaké oděrky a modřiny se asi našly, ale s tím se počítá. Děla střílela naplno a já jsem při jednom výstřelu cítil, jak se mnou tlaková vlna zacvičila. Někteří lidé s dětmi raději odešli. Na bojišti se stále něco dělo a hodina velmi rychle utekla. Nakonec po zdrcujícím útoku zvítězili naši slovanští bratři Rusové. Komentátor naznačil, ke komu máme blíže. Jestli k západu nebo východu. Když jsem si pozorně prohlédl pěší i jízdní vojáky, tak jsem zjistil, že je mezi nimi hodně děvčat. Jak je vidět, tak holky lákají historické bitvy a oblékání do vojenských uniforem. Taková uniforma a puška je velmi drahá záležitost. Člověk musí být opravdový fanda, aby měl takový koníček. My diváci musíme být těmto lidem vděční, že nám ukážou, jak se kdysi žilo a bojovalo. Je to něco jiného než se dívat na bitvu v televizi. Myslím si, že lidé budou brzo znechuceni moderní technikou a začnou se zase vracet k životu v reálném světě.

Dnes jsem celkem ujel 56 km.

25.10.2008

Ukončení cyklistické sezóny ve Fryštáku

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, tak nám ten rok spolu pěkně utekl. Zase máme za sebou další rok. Doufám, že vás baví číst moje zápisky z cest. Jak jinak než ukončit cyklistickou sezónu než ve Fryštáku. Není jiná rovnocenná akce v našem okolí, která by měla stejný význam. Před týdnem jsem vás špatně informoval. Sraz byl v 13 hodin. Už si to musím zapamatovat.

Vyrazil jsem z domu před polednem. Počasí bylo zatažené a lehce mžilo. Byly už dobré i vojenské rukavice. Je to neuvěřitelné, už v nich jezdím skoro dvacet roků a stále slouží. To současné výrobky nedokážou. Ještě budeme na hodně věcí z doby socialismu vzpomínat. Tento týden byly jen slabé přeháňky a já jsem mohl jet do Fryštáku po polních cestách. Většinou bylo všude na zemi mokré listí. Na to je si třeba dávat pozor aby nedošlo k uklouznutí na skryté překážce. Letos se mně podařilo přijet na náměstí v čas. V klidu jsem vyfotil informační desku i pohovořil s místním funkcionářem. Na náměstí stála devadesát let stará lípa a tento týden ji museli uřezat. V úterý se bude sázet na počest založení našeho státu mladý strom. I původní strom byl pod takovými pohnutkami zasazen.

Mezi tím se na náměstí sjelo hodně cyklistů a cyklistek. Já jsem obcházel jednotlivé skupinky a dělal památeční fotky. Tak jak jsme se dneska sešli a jak jsme vypadali se už nikdy nebude opakovat. Všichni se rádi viděli a sdělovali si poslední zážitky z cyklistického života. Byl jsem překvapen kolik se nás sešlo. Po příjezdu na náměstí jsem měl obavy, že bude účast slabá. Je hezké pozorovat kolik děvčat jezdí na kole. Myslím si, že je to každým rokem lepší. Je vidět, že holky pochopily, že cyklistika a pohyb v lese na zdravém vzduchu je úžasný sport. Jen abych sem nepřijel v důchodě a nebyl jediným zástupcem mužů. Nebojte se, to se nestane. Jezdím každý den do práce na kole a než se postaví ve Zlíně a v Otrokovicích cyklostezky budu dávno pod drnem. Řidič auta, který mne zabije, bude určitě osvobozen na základě nedostatečných důkazů. Pryč, ale od smutných myšlenek. Žijeme současností a dnes je nám dobře. Sešli jsme se a jsme rádi, že se vidíme.

Po chvilce postávání vystoupil na lavičku organizátor a řekl zajímavé informace. Důležité je vědět, že se příští rok závod Drásal pojede, jen bude změněna trasa. Jsou nějaké problémy s majiteli pozemků a ochránci přírody. Zajímavá bude ještě letos akce na ranči Kostelany. Pojede se zde zábavný závod horských kol. Ještě nás upozornil na další věci, ale to jsem už pustil z hlavy. Po projevu jsem ještě požádal jednu cyklistku, aby mě vyfotila. Můj malý fotoaparát bez objektivu je dobrý nástroj jak navázat kontakt. Nejdříve je potřeba jinou osobu informovat co se mačká a jak se má držet. Já nemám na fotoaparátu venkovní objektiv. Tak se stává, že mívám na fotkách prst fotografa. Hodně jsme se smáli a já jsem pózoval. Samozřejmě na první fotce nemám celé nohy. Nakonec jsme se loučili a cyklistka říkala, že se chce se mnou seznámit. Jedinou překážkou bylo, že ona preferuje odpruženou vidlici a já nosič na batoh. Dokonce mám nosič i na předním kole. Přátelství dvou cyklistů s tak rozdílnými názory nejde dohromady a ve stoupání z Fryštáku jsme se ztratili. Pak už jsem ji nikdy neviděl a můžu si o ní nechat jen zdát.

25.10.2008

neděle 19. října 2008

Podzim

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, mame tu padajici listi a ja hned na uvod pripomenu jeden svuj drivejsi vylet na Lukov.

Na dalsich obrazcich vidite pokaceny les. Jeste pred 14 dny jsem psal, ze se tam chysta stavba dalniciniho privadece.

Byl jsem u vojenske rozhledny nad Kromerizem. Jeden cyklista tvrdil, ze tam byla ruska posadka. Je to pravda?

Na slunecnich hodinach se muzete podivat kolik bylo hodin a jestli je jeste letni cas.

****
Pristi sobotu by melo byt ukonceni cyklisticke sezony ve Frystaku asi ve 12 hod. Jeste zjistim podrobnosti. Nekteri by jste mohli jeste vylezt z domaciho tepla ven.

KP

neděle 12. října 2008

MTB vyjížďka Hostýnky.

Zapsal: M

Mlhavá, studená, ale přesto parádní MTB výjížďka skrz Hostýnské Vrchy. Kolegové z Prahy nestačili žasnout, co všechno tyto "hory" nabízí. Trasa: Fryšták – Ondřejovsko – Rusava – Pardus – Holý vrch – Držková – Vlčková– Lukov – Fryšták. Celoodpruženou squadru doplňoval superlehký karbonový "pevňák", který nenaplnil předpoklady, z kopce jezdíval poslední, a jeho vrchařské schopnosti při krutém stoupání na Lukov zcela vymazal o 5 kilo težší full. Petře, zamysli se... ;)

neděle 5. října 2008

Hvězdárna Napajedla

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, dnes je slunecny den, ale chladno. Udelal jsem si maly vylet kolem mineralky v Napajedlich. Byvale lazne. Pak pred Spytihnev na kopec kde kdysi stavala hvezdarna.

Dohnal jsem holku v kratasich a s holyma zadama. Dnes by se daly unest i rukavicky. Ona to casem pociti.

Jezdilo hodne motocyklu a ctyrkolek. Bylo hezky a na cestu vylezli i policiste delat kontroly.

KP

sobota 4. října 2008

Hasiči Tlumačov

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, v novinách jsem se dočetl, že dnes pořádají dobrovolní hasiči v Tlumačově den otevřených dveří. Venku od rána lehce prší a já už doma nemůžu vydržet. Sedím u počítače a dělám si věci do práce, které jsem přes týden nestihl udělat. Rozhodl jsem se, že pojedu třeba i v dešti.

Odpoledne déšť přestal a já vyjíždím po trase kolem Otrokovic. V podstatě kopírují současný dálniční přivaděč a pak jedu kolem rozestavěné části. Na obrázku je vidět už stavební techniku a úpravu polí. Na přiložené mapce vidíte čárkovaně, kolikrát přetne nová cesta moji cyklotrasu. Myslím si, že se bude muset značení přenést jinam. Možná kolem cesty povede pomocná cestička.

Do Tlumačova přijíždím k zámku a už vidím na dvoře za kostelem stát hasičská auta. Když jsem si opřel kolo, tak mě hasiči přivítali a ihned volali na prohlídku vnitřní části budovy. V garáži bylo připraveno občerstvení pro diváky. Hasiči se opravdu snažili. Měli zde připravené hry a obrázky pro děti. Co chybělo, byli diváci. Špatné počasí lidi odradilo. Myslím si, že přišli jen přátelé s rodinami. Dětem se nejvíce líbilo stříkat vodu po prostranství. K tomu využily ruční stříkačku. Správně měly trefovat plastové figurky. Před budovou se mě ujal jeden pán a pověděl mně historii vozidel a jejich parametry. Bohužel jsem si to všechno nezapamatoval. V poschodí jsem navštívil klubovnu, kde mají na stěnách staré fotografie a diplomy. Velkou část stěny mají ozdobenu poháry ze soutěží. Prohlédl jsem si kroniku a dostal jsem brožurku vydanou k 120 výročí dobrovolných hasičů v Tlumačově.

Vedle hasičské zbrojnice je zbytek zámku a velmi krásně upravené prostranství s fontánou. Za plotem je restaurace a myslím si, že zde můžete při svých výletech zastavit a něco vypít. Posezení v zahradě bude také příjemné.

Když jsem vyrazil domů, tak jsem byl rozhodnut, že pojedu přes Machovou, abych se trošku projel. Začalo lehce pršet, ale dalo se to vydržet. Zato jsem se mohl zahledět k Hostýnským vrchům. S mraky nad kopci jsem si velmi lehce dokázal představit, že se dívám na Alpy, které jsem v létě na kole projel. Při svém bloudění krajinou jsem našel letní sídlo nějakého bezdomovce.

Ujel jsem 22.22 km. /krásné číslo/ Deštivé a chladné počasí.

04.10.2008

http://www.tlumacov.cz/spolky/spolky_hasici.php

Tvrz, postavená rodem Bilíků z Kornic koncem 15. století, zpustla po roce 1527 za Šternberků. V letech 1580 - 1589 byla Kunovskými z Vrchlabí přestavěna v renesanční zámeček. Na konci 16. století náležela Salomeně Zoubkové ze Zdětína, známé svou bezohledností k poddaným. V roce 1638 získali zámek Rottalové, kteří zde nikdy nesídlili, a po roce 1640 byl zámek upraven na hostinec, sloužil i jako sklady a později byty.