pátek 2. ledna 2009

Větrný mlýn Jalubí II

Zapsal: Karel

Ahoj cykloturisti, dnes jsem dostal nápad vyfotit na sněhu větrný mlýn v Jalubi. Už jsem tam byl minulý měsíc, když se otvíral. To bylo hodně mokro a já jsem byl špinavý od blata. Dnes to mělo být čistější prostředí.

Rozhodl jsem se, že pojedu bez použití cest. Napřed jsem musel přejet nadjezd k Barumu. Je zde cyklostezka ze zámkové dlažby. Když namrzne, tak je nepoužitelná. Přitom ve světě už zámkovou dlažbu opustili a my ji začínáme dávat. Po chvilce jsem se dostal k Moravě. Byla to zákeřná cesta. Polňačka je rozjezděná a zmrzlá. Prostě se na ní nedá udržet. Rozhodl jsem se, že se tadyma vracet nebudu. Napajedla byly bez problémů. Jel jsem po břehu až na Pahrbek. Už je krásně zamrzlý a bruslí se zde.
Od Pahrbku se staví cyklostezka do Spytihněvi. Dělníci měli uděláno několik ohňů a řezali dřevo. Chvíli jsem s nimi pokecal. Obyčejní chlapi, kteří se nadřou venku na mraze.

Za Spytihněví je stále hliněný úsek rozjezděný a jízda je nebezpečná. Nejhorší jsou zmrzlé koleje ve směru jízdy. Vedou vás a když je v nich led, tak už není nic lepšího jak si zalétat z kola. Zde jsem fotil a dohnal mě cyklista z Otrokovic. Bydlíme kousek od sebe a nikdy jsme se na kole nepotkali. On jel na výlet do Hradiště. Naše cesty se brzo rozešly.

Já jsem mířil do Babic a do Sušic. Vedlejší cesty byly ujeté jen od aut a v podstatě jen ledová cesta. Když jsem si stoupnul na zem, tak jsem málem lehnul. V Sušicích byla cesta očištěná a já jsem mohl jet jako král. Byla jen mokrá a hustě sněžilo. Měl jsem obavu, že vrchní vrstva přimrzne, než se budu vracet. Jel jsem stále na kopec. Před větrným mlýnem je třeba vyšlapat několik serpentin. Takových malinkatých.
Pohled na mlýn mě potěšil. Byl to můj cíl a já jsem ho zdárně dosáhl. Okolní krajina byla ponurá a celé pozadí zahaloval bílý závoj. Taková mlha, ve které sněží. Někteří by si představovali sluníčko a modrou oblohu na pěkné fotky, ale život takový není. To co vidíte, v kalendářích jsou vyumělkované fotky. Nejlepší byl okamžik, když tam přišla holka s klukem. On ji tam vytáhl na romantické místo a chtěl se pokochat technickou stránkou mlýna a ona byla aktivní v úplně jiné oblasti. Nakonec podle fotky si to domyslíte.

Nazpět jsem jel stejnou cestou. Jen v Napajedlích jsem se vyhnul cestě do Otrokovic po polní cestě a jel jsem po staré cestě. Byla projetá silničáři, ale raději jsem nezkoušel nohou, jestli jedu po ledě a věřil jsem, že je to jen taková tmavá vrstva. Bylo už tma a na cestu bylo špatně vidět. Nechápu, proč tu auta jezdí, když mají o kousek dál velkou čistou cestu.

Ujel jsem 40 km. Všechno po sněhu a ledě. V jedné vesnici mě auto natlačilo na krajnici a tam už nebyla cesta. Pod sněhem nebylo vidět hranu. Na fotce je otvírací doba HAME pro ty kteří by si chtěli koupit konzervy.

02.01.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat