neděle 3. května 2009

Sifon u řeky Moravy

Ahoj cykloturisti, dnes jsem ani netušil, že objevím technickou památku. Odpoledne jsem se rozhodl pro krátkou vyjížďku za Kroměříž.

Vyjel jsem přes Tlumačov a hned jsem měl zastávku. Probíhaly tam cyklistické závody a já jsem se zakecal s jednou pořadatelkou. Dokonce jsme zavzpomínali na soudruhy pomocníky SNB jak poctivě hlídali okruh na kterém cyklisté závodili. Něco takového už v dnešní době nelze zorganizovat. Dnešní řidiči neberou pořadatele vážně a klidně ohrožují závodníky. Viděl jsem to na vlastní oči. Přijel řidič s otevřenou dodávkou a vůbec nedbal pokynů pořadatele, ještě přidal, aby nás projel a prudce odbočil do ulice. Tak moc, že se mu náklad na korbě rozletěl.

Za Hulínem jsem se vydal po cyklostezce do Kroměříže a seznámil jsem se cyklistou, který vezl na nosiči brašny a spacák. Využil volna a spal v Hostýnkách pod širákem. Říkal, že to bylo moc nádherné. Já to dobře znám a už se těším, až také vyrazím do světa. Vykládal mně, jaké to bylo, když jezdil na kole ve Francii. V Kroměříží jsme se rozloučili.

Dále jsem jel směrem na Chropyni a Záříčí. Pokud by si někdo z vás chtěl projet pohodový výlet, tak si nechejte auto v Chropyni a sledujte mé kroky dále. V Záříčí se odbočí před hospodou. Nemůžete se splést, ona má věžičky jako hrad. Chvíli pojedete k lesu po škaredé asfaltce, ale v lese se cesta změní v nádherný koberec. Je třeba dát pozor na rozcestník aby jste nedojeli k jezeru Dombas. Prý oblíbené místo náturistů. Za chvíli pojedete kolem podzemních vrtů a dojedete k Moravě. Za Moravou je zničená informační tabule. Nechápu to, kdo se sem vydal, aby ji zničil. Vjedete do vesnice Lobodice a dáte si občerstvení. Z Lobodic se necháte vést značkou směrem na Kojetín. Jede se stále podél řeky Moravy. Cesta je nekvalitní. Hlína a kamení. Za mokra asi nesjízdné.

Asi po třech kilometrech narazíte na informační tabuli obce Uhřičice a kousek dál je rozcestník. Když se vydáte po kraji pole, tak přijedete k průsečíku kanálu a malé řeky. Sifon byl vystavěn proto, aby mohl přivádět vodu z Moravy do vodního mlýna v Kojetíně. Zde musí, ale podtéci malou říčku. Nedokázal jsem to vyfotit, aby bylo vidět křížení vodních tolů.

Dále se jede směrem ke Kojetínu krásnou dlouhou stromovou alejí. Já jsem zde potkal manžele, jak táhli v přívěsném vozíku dítě. V letních vedrech tuto alej oceníte. Po asi jednom kilometru jste u velkého rybníka v Kojetíně a za chvíli u velkého vodního mlýna. Tady už je třeba najet na cestu vedoucí do Chropyně.

V Chropyni můžete navštívit zámek a nějaké restaurace. Když jsem dnes projížděl, tak hasiči vyhlásili městským rozhlasem poplach. Napřed houkali a pak pán řekl do rozhlasu, že to není cvičení. Nachvíli ve mně zamrazilo jako by se stalo něco vážného. Třeba letecký nálet. Než jsem dojel k zámeckému rybníku, tak ze všech stran bylo slyšet hasičská auta z celého okolí. U jezera bylo moc dobře a našel jsem si i lavičku. Po chvilce tam přišly dvě holky a pochopil jsem, že mám vypadnout.
Za Chropyní je podél cesty rozbagrované pole a staví se tam cyklostezka. Přes Kroměříž jsem projel v pohodě a jen jsem se trápil s bruslaři v oboře. Před sto lety by je pan hajný vystřílel. To ještě, ale neznali kolečkové brusle.

Ujel jsem 84 km. Dnes svítilo sluníčko. Mohlo by být tepleji.

03.05.2009

Žádné komentáře:

Okomentovat