sobota 9. října 2010

Cyklostezka Luhačovice Slavičín

Ahoj cykloturisti, je to neuvěřitelné, ale někdo dostal nápad propojit Luhačovice se Slavičínem. Z pohledu cykloturistiky je to dobrý počin, ale jako člověk, který čeká na propojení Otrokovic se Zlínem je to šok. Zde projede jen pár cyklistů a to ve volném čase. U nás jezdí stovky cyklistů do práce a na páteřní cyklotrasu podél Moravy. Myslím si, že je to o lidech. Politici ve Zlíně cpou peníze do pro ně zajímavějších věcí. Tak a teď už si nebudu stěžovat na naše představitele. Stejně to nepomůže.

Na cyklostezku se dostanete asi po padesáti metrech na cestě na Petrůvku. Zde je značka stoupání 17%. Kdysi dávno jsme sem jezdili trénovat kopce. Cyklostezka je napřed kategorie staré asfaltky vedoucí k chatičkám. Až od jezírka začne pěkný asfalt a zde si zařadíte nejlehčí převod a nezděláte ho až na kopci. Přibližně vyšlapete převýšení kolem 200 m na krátkém úseku. Délku jsem nezměřil. Tento úsek si vychutnáte až na zpáteční cestě. To se budete i bát aby, jste nepřepadli přes řídítka. Před tímto kopce nesvačte. Jelo by se vám špatně. Cyklostezka se přehoupne přes vrchol a po kousku klesání je informační cedule. Kousek dál je i hezký výhled do údolí vesnice Nevšové.

Do vesnice prudce klesnete a na návsi se opět vydáte do kopce. Ve stoupání je zajímavý strom a kříž. Až na vrcholu u lesa je hezké odpočívadlo. Je zde nádherný výhled a slunce sem svítí celý den. Zde vám doporučuji si dát svačinu a vychutnat si nádherný výhled. Po svačině můžete lesem vyrazit po naučné stezce směrem do Slavičína. Na fotce vidíte, že sem přišli vandalové a vyvrátili informační tabuli. Toto nechápu. Proč někomu vadila. Navíc je to tak daleko od města. V klesání do Slavičína jsem narazil na špinavou cestu. Nádherný asfalt ušpinili lesáci. Zřejmě největší škodná v našich lesích. Pokud se začtete do popisované historie, tak se dozvíte, že zde žili lidé již 900 let po Kristu. To ještě stavěli mohylové hroby a o křesťanství nic nevěděli. Když si pomyslím, že už dávno v té době lidé jinde v Evropě rozvíjeli matematiku a astronomii a my jsme zde ještě klackem honili mamuta po lese. Tak máme asi co dohánět. Nebo už se to migrací lidí eliminovalo?

Projet si cyklostezku je moc zajímavé. Já jsem měl štěstí na nádherné podzimní odpoledne s pěkným sluníčkem. Tato cyklostezka je určena zdatným cyklistům. Chudák kdo by sem zajel s těžce naloženým kolem. Stan a spacák na nosiči. Ani rodiny s dětmi sem nemůžou. Kopec je moc prudký a sjezdy nebezpečné. Pro bruslaře je tato trasa nepoužitelná. Tato cyklostezka nemá ani patřičnou propagaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat