středa 5. října 2011

Kontušovka 2011

Ahoj cykloturisti, myslím si, že většina z vás četla knížku nebo viděla film Poslušně hlásím o vojákovi Švejkovi. Uvádím malý citát :

Rum, kontušovka, čert, jeřabinka, ořechovka, višňovka a vanilková!

Když jsem zjistil, že v rodinném lihovaru v Boršicích u Blatnice některé výše uvedené produkty vyrábějí, tak jsem se rozhodl zajet koupit testovací vzorky.

http://www.zufanek.cz

Dnes se po mnoha hezkých dnech začíná kazit počasí a já vyjíždím odpoledne na výlet. Bylo těžké zvolit vhodné oblečení. Nakonec zvítězily kraťasy a dres s dlouhým rukávem. Během cesty jsem projel několik pásem, kde se teplota měnila. Měl jsem i pokušení dres svléknout. Vždy však fouknul studený větřík a rozmyslel jsem si to. Dnes jsem v podstatě celou trasu odjel po cyklostezce podél Baťova kanálu a cyklostezky do Hluku. O té jsem psal již dříve.

http://partasvih.blogspot.com/2011/09/cyklotrasa-hluk.html

Svačinu jsem si udělal v altánku o kterém jsem psal minule. Byl obsazen zamilovanou mládeží. Dnes byl prázdný a mohl jsem sníst v klidu oplatky. Když jsem se chystal odjet, tak přijela holka a měla utržený snímač rychlosti ve špicích. Drželo jí to jen na jednom bodě. Neměla nářadí a byla moc ráda, když jsem vytáhl křížový šroubovák a opravil jsem jí to. Já vozím na cesty stále všechno nářadí. Také moje podsedlová brašna váží jeden kilogram. Po několika kilometrech jsem si na štěrkáči oblékl kalhoty. Začalo být s přicházejícím večerem chladno. Z Napajedel jsem se rozhodl jet po staré cestě. Proti mně troubila auta a brzo jsem to pochopil. Po cestě šel vedle kola opilý cyklista bez světel. Nebylo ho vůbec vidět.

Domů jsem přijel v pohodě a ihned jsem všechny vzorky otevřel a vyzkoušel. Musím pochválit Kontušovku. Je to moc dobré a bude to pro lidi, které zlobí žaludek. Myslím si, že nákup, který jsem dnes udělal se může považovat za léčivo člověku prospěšné. Všem vám doporučuji vyzkoušet. Raději si zajedu stovku do Boršic do lihovaru než chodit s recepisem do lékárny.

Ujel jsem 104 km za zataženého počasí.

05.10.2011

Karel

-----

V 17. století byla Kontušovka oblíbený nápoj polské šlechty.

Kontusz byl plášť, který polští šlechtici nosili přes vnitřní oděv, přes tzv. župan.

Do módy přišel v 17. století, kdy si Poláci přivezli první kontuše jako válečnou kořist z bojů proti Turkům a hrdě je nosili na znamení svého vítězství. Kontuš byl plášť dlouhý až pod kolena, výrazně barevný, na prsou bohatě zdobený knoflíky. Měl dlouze prostřižené volné rukávy, které se v horkých dnech přehazovaly na záda.

Kontušovka je likér vyráběný z lihu a aromatických olejů nebo silic z několika bylin, nejčastěji anýzu, fenyklu, kmínu, jalovčinky, máty peprné, koriandru, pelyňku a nepatrného množství citronového a růžového oleje.

http://www.youtube.com/watch?v=1aDivjdU6rQ

Žádné komentáře:

Okomentovat