pondělí 24. ledna 2011

Trénik na trenažérech TACX 24.1.2011

Letošní zima se tréninkově zatím moc dobře nevyvíjí, alespoň co mě týče. V době kdy bych i měl čas trénovat, tak bojuji se zákeřnými nemocemi, jako chřipka, nachlazení a lenivost. I když mám trenažér připraven již od začátku prosince, tak jsem se na něm svezl jen párkrát. No a protože i Mira Havran je na tom podobně jako já, dohodli jsme se na společném in-door tréninku na trenažérech TACX I- Magic, které máme připraveny pro podobné příležitosti na prodejně. Pochopitelně se přidal i Igor, ten nám chtěl ukázat, že přes zimu opět nezahálí a pravidelným během si udržuje svou kondici.

Pro nezasvěcené pár PR informací o trenažérech TACX. Jedná se o rám, do kterého se upne za zadní výplet jízdní kolo- v našem případě silniční. Plášť na zadním výpletu je pak brzděn magnetickou brzdou která je pak ovládána přes řídící jednotku umístěnou na řídítkách kola pomocí počítače, kde je nainstalován speciální SW. Ten pak umožňuje několik režimů tréninku, např. pomocí virtuální reality ( jako počítačová hra) a nebo videí nahraných na skutečných trasách ( např. Mallorca, Alpy apod.).

Je skutečností, že trénink na takovém trenažéru je nesrovnatelně zábavnější než rotopedu a nebo jiném podobném zařízení. Počítač sám reguluje zátěž podle stoupání cesty a také lze na kole řadit jako ve skutečnosti a tím optimalizovat intenzitu tréninku. Výhodou také je to že se na obrazovce zobrazují všechny potřebné údaje, jako rychlost, velikost zátěže, stoupání, tepová frekvence, čas atd. Navíc se veškeré údaje z tréninku dají ukládat a dále analizovat. Podle mého názoru, je to jedno z nejlepších zařízení na zimní in – door trénink, který se pak velmi blíží skutečnému tréninku venku , ovšem v lepších klimatických podmínkách.

Takže výchozí situace našeho společného tréninku byla taková, že každý z nás měl svů trenažér, počítač a zvolili jsem stejnou trasu na svých počítačích a to virtuální okruh Olympus 1 o délce 28 km. Na tento okruh, jsem „vyrazili“ ve stejném okamžiku a pohledem na obrazovky sousedů jsem pak mohli sledovat, jak jsou na tom ostatní. Já jsem stejnou trať jel s Igorem již v pátek, kdy mě Igor nadělil skoro 10 min rozdílu. Věděl jsem tedy, do čeho jdu , to však evidentně netušil Mira Havran, který na trať vyrazil jak je u něj obvyklé s obrovským nasazením.

Zatímco v reálu je otázka 20 km než mu dojdou síly, tak na trenažéru to trvalo cca 20 min, kdy najednou začal ztrácet rychlost a také výkon poklesl z průměrných 200 W na 120-150 W. V této době jsem „sjížděli“ z posledního kopce před polovinou trasy a zde jsem ho dojel a začal jsem mu ujíždět, Igor však byl před námi o cca 3 km a již mířil na otočku, která je v polovině trati. Od této otočky se virtuální cyklista, kterého si můžete navolit na obrazovce, začne vracet zpět a tak jako v reálu, již víte co Vás na cestě zpět vlastně čeká. Věděl to I Mira Havran, který funěl jako lokomotiva a vypadal již hodně mrtvě. V té chvíli jsem si říkal, že mu to pěkně nandám.

Jenže pak se cosi s Mirou stalo ( a to i bez jeho obvyklého dopingu, který si v takových chvílích dává) a Mira mě začal tvrdě stahovat. Naštěstí se blížil závěr, který jsem z posledních sil dotáhl s jakžtakž slušným náskokem na Miru. Oba jsem toho však měli plné zuby a vypadali jsme jako po ujetí nejméně 100 km v reálu. Igor pochopitelně vyhrál a ani se pořádně nezapotil, Výsledné časy tak byly následující:
Igor 47min 25 s ( předchozí jízda 49min 20 s
Petr 54min 32 s ( předchozí jízda 59 min 40 s)
Mira 57min 47 s
Zapsal: Petr
24.1.2011


pondělí 17. ledna 2011

Sobotní švih 15.1.2011

Počasí je skutečně nevypočitatelné. Namísto toho abychom proháněli běžky jak se na leden sluší, od sobotního rána se netrhl u mě telefon s dotazy zda se pojede na pravidelnou cyklistickou vyjížďku . Sníh totiž po týdenní oblevě totálně zmizel a sobotní teploty se pohybovaly okolo 12 st. C. Tedy jaro je tu!

Domluvili jsme se na odjezd ve 14,00 hod. Jenže těsně před tímto časem začalo intenzívně pršet a tak Mira Vodička , který byl již v Napajedlech to raději zabalil a nechal se odvést domů na Košíky autem. My ostatní jsme pak operativně vyrazili na vyjížďku kolem 14,45 hod., kdy déšť ustal. Vybrali jsme trasu na Žlutavu, Halenkovice, Napajedla . Mira Havran opět plašil v kopcích, když v tom posledním za žlutavským lomem jsem mu ujel. Z následujícího výhledu jsme pak mohli obdivovat pohled na duhu, která se klenula nad krajinou.

Leč naše rozjímání nad krásami krajiny bylo přerušeno příchodem deště, když do Napajedel jsme vjížděli již řádně promočeni vydatným lijákem. Museli jsme se dokonce na chvíli schovat pod střechu benzinky. Zde jsme museli počkat cca 20 min, než největší liják ustal. Bohužel při následném nájezdu na cyklostezku mně přeskočil řetěz na zadní kazetě , čímž jsem šlápl do prázdna a pěkně jsem si ustlal do bahna vedle cyklostezky. Hoši na mě jen nevěřícně zírali a já jsem byl v šoku také. Celkem nic se mně nestalo, akorát na kalhotách mám skobu , jak jsem si je při pádu roztrhnul.Při příjezdu do Otrokovic jsem pak dostal defekt na předním kole.Ach jo, to mně ta sezóna pěkně začíná.

Chmury z hlavy nám pak úspěšně vyhnal svařák v naší již skoro domovské La pizerii.

Zapsal:
Petr
17.1.2011


neděle 16. ledna 2011

Vandalismus na cyklostezce

Ahoj cykloturisti, zjistil jsem, že nám poškozených značek na cykloturistické stezce podél Baťova kanálu přibývá. Dokonce někdo ulomil dřevěné zábradlí přes most a hodil na led v kanále. Cyklostezka je zde dostatečně široká a čtyřkolkářům nemůže vadit. Musí to být mladí lidé, kteří si sem vyrazí pod vlivem omamných látek a dělají škodu. Místa poničení jsou od sebe hodně vzdálená a je jasné, že to byl pokaždé někdo jiný. To je špatné zjištění. Znamená to, že je naše společnost nemocná a potřebuje léčit.

Chybu by jsme měli hledat u sebe. Víme, co dělají naše děti? Máme odvahu napomenout na ulici mládež, když něco ničí? Pamatujete si na ty doby, když jsme byli mladí a něco udělali špatně. Kdokoliv z dospělých nám dal lepanec a bylo to vyřízené. V dnešní době z takového výchovného zásahu hrozí soudy. Doba se změnila a máme jiné hodnoty. Učitel ve škole je bezprávný blbec a nemá autoritu, aby mohl vychovávat.

Co mám dál napsat, když vidíme v naší politice ještě horší věci.

16.01.2011

Karel

Oprava Baťova kanálu

Ahoj cykloturisti, při dnešní jízdě podél Baťova kanálu jsem zjistil, že zde probíhá rekonstrukce. Opravují se břehy. Do dna se zarážejí dřevěné kůly a podél se dává obklad. Je to zajímavé, že se i v dnešní době používá dřevo. Kdo ví, jak dlouho to vydrží. Napadlo mě, že kapitán na lodi musí vědět, že nesmí najíždět úplně ke břehu. Mohl by na dně narazit na dřevěnou výztuž. Pro lidi, kteří by si chtěli skočit do vody je to také dobré vědět.

Dělníci pracovali i v neděli a musím je pochválit, za čištění cyklostezky. Dokonce byli tak ohleduplní, že když jsem přijel, tak odjeli, abych je nemusel obcházet blátem. S podobným chováním se setkávám v zahraničí. Možná to bude i u nás lepší. V Alpách jsem zažil situaci, kdy došlo k větrné vichřici a hodně stromů popadalo. Tenkrát mně lesní dělníci přenášeli kolo přes stromy. Naložené kolo má 40 kg a to neunesu. Na jednom obrázku vidíte díru do cyklostezky. To se rozpadají lávky pod mosty. Na některých místech byly lávky pod vodou, ale na kole jsem to projel. Udělal jsem i fotku z kanálu. Dostal jsem se tam nedobrovolně. Stoupnul jsem na okraj a ten byl pokryt mazlavým blátem. Takový neviditelný film. No a byl jsem v kanále. Naštěstí v tomto místě byla vypuštěná voda.

V novinách jsem se dočetl, že peníze na vybudování velkého přístavu nebudou a investice obcí do kanálu se tak lehce nevrátí. Všichni si slibovali od turistického ruchu výdělek.

16.01.2011

Karel

Setkání Včelary

Ahoj cykloturisti, včera jsem potkal souseda z paneláku a ten mě pozval na setkání s kreslířem Ivanem Křemečkem. Můj soused je vášnivý pěší ale i cykloturista. Má nafocené všechny rozhledny v republice a zná půlku Evropy z pěších tůr. Jezdí v teniskách a turistické čepce. Žádné drahé kolo. Přesto najede za den přes 100 km.

O kreslíři jsem psal již v roce 2007. To měl výstavu v Buchlovicích. Pokud čtete časopis Cykloturistika, tak znáte jeho články s obrázky. Nejčastěji píše o návštěvě nějakého hradu a noci pod širákem.

http://www.kremecek.com/

V sobotu jsem na kole důkladně zmokl, ale neděle přinesla velké zlepšení. Vyšlo sluníčko a teploměr šel také nahoru. Vyjel jsem směrem do Napajedel a přes Bílovice do Včelar. Včelary byly územně připojeny do Bílovic. Na místo setkání u Praplečky jsem dorazil na čas, ale nikde nikdo. Nakonec jsem našel pána, který jel na kole do dědiny a ten mně ukázal, kde kreslíř bydlí. Otevřela mně manželka a oznámila, že se kreslíř ještě nedostal domů z nějaké akce. Po tomto zjištění mně bylo jasné, že kamarádi to ví a jediný kdo neví o zrušeném setkání jsem já. Později jsem se dozvěděl, že si zašli v Bílovicích do zemědělské usedlosti a měli přednášku o tam jak se dříve žilo na vesnici.

Udělal jsem několik fotek a vyrazil jsem po cyklotrase do Kněžpole. Je to velmi dávno značená cyklotrasa a dříve jsme po ní jezdili do Hradiště. Teď už máme cyklostezku podél Baťova kanálu. V Jarošově jsem se rozhodl, že pojedu po nové soustavě cyklostezek podél hlavní silnice. Osvědčená stezka podél Moravy byla mokrá. V Hradišti jsem se napojil na cyklostezku podél kanálu a upaloval domů. Jelo se mně moc dobře a sluníčko mě hřálo do zad. Kanál je ještě zamrzlý a na fotce vidíte, jak lodě odpočívají. Ve Spytihněvi jsem se zastavil u naši bývalé sekretářky. Její manžel doma opravuje auta. Slyšel jsem, že je šikovný a levný. Telefon je 603 206 356. Do aut je blázen a staví i domácí traktorky ze šrotu. V Napajedlích jsem se zastavil u studánky v bývalých lázních a nabral jsem si siřičitou vodu. Domů jsem dojel v pohodě.

Ujel jsem 46 km za hezkého počasí.

16.01.2011

Karel

neděle 9. ledna 2011

Kaplička Pohořelice

Ahoj cykloturisti, od Mirka jsem se dozvěděl, že se v Pohořelicích opravuje kaplička. Už dávno jsem vám posílal její fotky. Na fotkách je vidět, že první nechali kapličku totálně zničit a teď ji opravují. Kaplička je v zámeckém parku. Zde stojí kostel a zámek. V zámku je restaurace. Na první pohled se zdá, že kostel a zámek k sobě nepatří. Přesto jsou propojeny přístavkem.

V údolí je část Leopoldov s kostelem a místem na kterém vždy fotím koně. Přes kopec s nádhernými serpentinami je údolí s rybníky.

Já jsem dnes vyjel oblečený na lehko. Oteplilo se a roztál sníh. Do kopce v Pohořelicích jsem se trošku zapotil. Pak se to opakovalo ještě do Komárova. Cesta je zde kopcovitá a členitá. Proto se zde jezdí rychlostní zkouška při Barum rallye. Před Napajedli jsem postupně potkal asi třicet cyklistů. To jsem nečekal, že tolik lidí vytáhne kola. Na cyklostezce podél Moravy bylo plno pěších turistů. Neměl jsem s nimi však žádný problém. Mám na kole hrubé gumy a ty vydávají daleko slyšitelný zvuk.

Na závěr jsem měl neobvyklý zážitek. U Dřevnice jsem potkal mladou holku se psem. Pes mně vběhl pod kolo a holka o něm prohlásila. „ten pes je piča“. To mně vyrazilo dech. Takovou reakci jsem nečekal. Spíš to měl říct cyklista.

Ujel jsem 26 km při teplotě +5C.

Karel

Zámecká restaurace
http://zamecka-restaurace.com/historie.htm

Zámek v Pohořelicích
http://www.obecpohorelice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=25

Tvrz v Podhradí
http://www.obecpohorelice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=24

Pohořelická tvrz
http://www.obecpohorelice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=23


sobota 1. ledna 2011

Novoroční vyjížďka 2011

Ahoj cykloturisti, startujeme do roku 2011. Doufám, že to bude pro nás rok s hodně ujetými kilometry a všichni se ve zdraví dočkáme příští Novoroční vyjížďky. Nejvíce se bojíme agresivních řidičů. Našim přáním je aby nám postavili cyklostezku mezi Otrokovicemi a Malenovicemi. Na radnici v Otrokovicích a ve Zlíně je hodně nových tváří a všichni před volbami slibovali výstavbu cyklostezek. Uvidíme za rok. Myslím si, že se nespletu. Když teď řeknu, že propojeni nebude.

Dnes jsme se proti jiným vyjížďkám sešli ve velmi hojném počtu. Počasí nám přálo, bylo 0C. Led trošku změknul a gumy se do něj dobře zařezávaly. Po malé poradě jsme se rozhodli, že pojedeme po cyklostezce podél Baťova kanálu do Spytihněvi. Chtěli jsme se vyhnout frekventované silnici na Uh.Hradiště.

Jízda po cyklostezce byla v pohodě, ale cítil jsem, že by se mně sešla odpružená vidlice. Nejhorší byl rozestavěný úsek cyklostezky za Napajedly. Zde se jede po rozryté hlíně, která omrzla a je pokrytá sněhem. Myslím si, že to letos dodělají. Cestou jsme si chtěli najít nějakou hospodu, abychom si mohli dát čaj. Nějak se nám nedařilo a dojeli jsme až do Babic. Zde jsme se otočili a jeli jsme zpět do Otrokovic. Tempo bylo svižné a já jsem jako fotograf nestačil. Navíc mě zajímaly i věci kolem cyklostezky a často jsem zastavoval. Tak se stalo, že mně kamarádi ujeli a v Otrokovicích jsem je už nenašel. Jeli do hospody a já jsem nevěděl kde to je. Navíc se návštěvám hospod vyhýbám a jel jsem domů, abych mohl napsat dnešní cestopis. Později mně zavolal Petr, ať přijdu k němu domů, ale mně se už nechtělo vyjíždět z teplého domova.

Ujeli jsme 30 km za příjemného počasí, při teplotě 0C. Myslím si, že dnes byly dobré podmínky pro vyjížďku na kole.

01.01.2011

Karel