pondělí 2. ledna 2012

Novoroční vyjížďka 2012

Měl bych začít tím známým sloganem: „Ahoj cykloturisti“,ale nezačnu, neboť ne všichni příznivci kola jsou zrovna ortodoxní a zapřisáhlí cykloturisté, jakým je autor uvedeného sloganu. Takže spíše bych začal oslovením: „Ahoj cyklisti„.

Letos se nás sešlo na skoro již tradiční Novoroční cyklo- vyjížďce jedenáct, nepočítaje v tom jednoho cykloturistu Karla, který s námi nakonec stejně nejel. Přijel sice na začátek, aby si nás vyfotil a nechal se také vyfotit se s historickým batohem, který vlekl na zádech. Co v něm vlastně vezl nevíme, možná prádlo pro maminku, jak tvrdil, možná silvestrovskou pyrotechniku, či nějaký kontraband. Kdo ví.

Ale nechme Karla jeho osudu a pojďme zpět k vyjížďce. Když tak na tím přemýšlím, tak ta tradice začala již v roce 2000, pochopitelně myslím ta novodobá.Od té doby se rok co rok scházíme u Komerčky na Středu. Já si však pamatuji vyjížďky v době, kdy jsem byl členem cyklistického oddílu TJ Jiskra Otrokovice a to bylo cca v letech 1972 až 1980. A to byly vyjížďky na galuskáčích s blatníky a objížděli se většinou „bafuňáři“ oddílu.

Ta letošní vyjížďka již byla na jiných typech kol, většinou horácích a kroskách i jedna cyklokroska se tu našla. Počasí bylo hrozné, takové si ještě nepamatuji, byla zima (okolo 2 st. C a lilo jako z konve), takže smekám před všemi účastníky a zejména můj velký obdiv má i jediná zástupkyně žen, která se s námi vydala na kolektivně schválenou trasu.

Jelo se po cyklostezce do Napajedel a pak na doslova „horskou“ prémii na Halenkovicích. Následoval přejezd do Žlutav a sjezd do Otrokovic. Vítězem horské prémie se stav Viktor, který kupodivu snadno porazil dosavadního lídra Igora. Že by to byla předzvěst změn na čele našeho silničářského pelotonu pro letošní rok ? Někteří (zejména já), vyjeli nahoru skoro na ocase balíku, ale já letos ještě nemám najeté žádné kilometry (jak vtipně poznamenala již zmiňovaná jediná účastnice), tak mě to omlouvá. Celou dobu nám lilo za krk, všichni byli notně promočeni, zejména Ti bez blatníků, ale snášeli jsme to statečně. Nahoře byla hustá mlha,sjezd k lomu z hřebenové partie byl ledovatý na to doplatili někteří technicky méně zdatní účastníci pádem. Původní trasy, která zahrnovala sjezd od hřiště k lávce lesem se tak někteří z nás zalekli a tak se peloton rozdělil na dvě skupiny, jedna absolvovala původní trasu a jedna pak jela přes Bělov po hlavní cestě. Bohužel jsme se vzájemně neinformovali a tak z toho vznikl menší konflikt, neboť první skupina čekala poměrně dlouho na tu druhou u hřiště, což v tom dešti a zimě nebylo zrovna příjemné. Faktem ale je, že zkušení silničáři ví, že se čeká na odbočkách a ne až za ní… Nakonec jsme se sešli všichni šťastně v picérce „La pizzeria“ na Středu, kterou speciálně kvůli nám majitel- Jirka otevřel. Za to mu patří velký dík. Horký čaj se slivovicí, grog i svařák pak přišly určitě vhod.

Tož pokud tu jízdu v zimě a dešti všichni přežijeme, tak za rok zase nashledanou! Vlastně již dříve, hodláme i letos nadále pokračovat v úterních bajkových a sobotních silničních vyjížďkách.

Zapsal Petr

2. 1. 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat