neděle 17. června 2012

Hasičské závody


Ahoj cykloturisti, konečně se oteplilo a já jsem se rozhodl, že si zajedu na Svatý Kopeček. Je to přibližně 150 km. Vyjel jsem po 11 hodině a věděl jsem, že to do večera zvládnu. Jenže osud chtěl něco jiného. Začala mně hrozně praskat sedlovka. Už ten zvuk znám. Minulý rok se pode mnou ulomilo sedátko za jízdy. Já mám týden novou sedlovku a je to překvapující. Vždyť jsem včera na ní přijel domů bez problémů. Prostě se sama dorána pokazila. Začal jsem zkoušet utahovat a povolovat šroubky a nic. Nakonec jsem si udělal přestávku a sedlovku úplně rozebral. Složil jsem ji a zvuk byl příšerný. Lezlo mně to na nervy a všichni se za mnou otáčeli. Už jsem neměl čas jet někam daleko a bál jsem se, že se pode mnou ulomí a tak jsem se rozhodl výlet zkrátit. Pojedu jak se mně bude chtít, dokud nepřijde signál se shora.
Signál přišel ve vesnici Troubky. Znáte je ze záplav. Na jedné fotce vidíte stavidlo před vesnicí. Přes to stavidlo voda prošla. Tak si můžete představit, jaká to byla pohroma. Já jsem zde uviděl stát hodně hasičských aut. Ze zvědavosti jsem vjel na hřiště a stal jsem se divákem hasičských závodů. Zrovna probíhala disciplína požárního útoku. Soutěžila děvčata a došlo ke kuriózní situaci. Dvou družstvům naměřili na setinu stejný čas. Nevím, jak to vyřešili. Já můžu jen konstatovat, že hasičky jsou hezké.
Dále jsem se vydal směrem po nebezpečné silnici na Tovačov. Dokonce značka upozorňuje cyklisty na tuto situaci. Po kousku jsem našel odbočku k soutoku řek Moravy a Bečvy. Tak jsem se rozhodl tam zajet. Jel jsem po polní cestě a v místě soutoku jsem objevil zamilovaný pár. Nevěděl jsem jak to udělat aby si nemysleli, že je fotím. Leželi přesně pod stromem, na kterém vidíte, že je to soutok. Níže jsem fotoaparát nesklonil. Velmi rychle jsem romantické místo opustil. Vybrali si dobře, ale se mnou nepočítali.
Těsně před Tovačovem se odbočí směrem do štěrkovny a pak po břehu Aninského jezera se jede k městu. Jsou zde nádherná zákoutí a každý se koupe a opaluje, jak mu vyhovuje. Já jsem se zastavil u rybářů a udělal nějaké fotky. Vykládal jsem si s pánem. On mluvil po Hanacke a já po Moravskoslovácky.  Kdyby nás poslouchal cizinec, tak nic nepochopí. Velmi přátelsky jsme se rozloučili a dostal jsem na závěr radu, jak mám jet, abych se vyhnul hlavní cestě. Tak se stalo, že jsem jel stále podle jezera až před vesnici Cvrčov. Na toto místo jsem se už dávno díval na mapu a špekuloval, jestli bych při svých výletech nevymyslel zkratku. Dnes jsem to objevil nechtěně. Dokonce jsem objevil vodní mlýn a stromy plné střešní. Mělo to jen jednu vadu. Cesta vyla hliněná a hodně jsem musel jet v blátě. Po nohách to nešlo. To bych ztratil boty. Ještě tam jela dvě děvčata na kolech a pokřikovali jsme na sebe, kdo dřív spadne do bláta. Já na cestovních gumách jsem měl velkou šanci. Nic by se, ale nestalo. V jezeře bych se umyl.
Za vesnicí jsem vjel do lesa a přejel Moravu. Na fotce vidíte, že se vodáci vydali na plavbu. Bylo jich tam víc. V lese byl chládek a dlouhé přímé úseky. Tuto cyklotrasu jsem už dříve popisoval. Před Chropyní jsem potkal dva kluky na kole. Jeden řídil a druhý stál na nosiči. Je to neuvěřitelné, jak jsou ta kola dobře navrhnutá. Ve městě jsem si nabral vodu z lázeňského pramene a jel do Kroměříže. Za Kroměřížem jsem to vzal do lesní obory a podél kolejí do Tlumačova. Zde bývala škvárová cesta a dnes je zde rozestavěná asfaltka. To samé se opakovalo před Skalků. Cesta je už vyasfaltovaná. To znamená, že z Otrokovic dojedu suchou nohou po vedlejších cestách až do Hulína. Musím to poradit sousedům. Učí malého chlapce jezdit na kole a hledají vhodné místo. Běžné cyklostezky jsou nebezpečné.
Doma jsem zámek sedlovky úplně rozebral a všechny součástky namastil vazelínů. Vše jsem pečlivě složil a zítra cestou do práce na mě čeká překvapení.
Ujel jsem 88 km, dnes se dalo říct, že už bylo teplo.
17.06.2012
Karel

 

Žádné komentáře:

Okomentovat