sobota 9. června 2012

Rozhledna Zdenička


Ahoj cykloturisti, minulý týden jsem vám psal o výletě do Zdounek a na zpáteční cestě jsem si v lese spletl cestu. Tak se stalo, že jsem nenašel kaštanovou alej. Později jsem se ještě od kamaráda dozvěděl, že jsem minul novou rozhlednu. Tak jsem se to dnes rozhodl napravit a opět jsem se tam vydal.
Vyjel jsem směrem do Kvasic. Během cesty jsem před sebou uviděl cyklistku, která jela velmi dobře na kole. Po chvilce námahy jsem ji dohnal a zjistil jsem, proč jede tak rychle. Ona měla v kole elektromotor. Cyklistka byla postavy nad 100 kg a já jsem se rozhodl za ní proti větru schovat. Bylo to perfektní, tak se vyvézt v závětří. To mně připomnělo, jak jsme v Brně trénovali za motorkou. Jenže to jsem byl mladší a jezdili jsme rychlostí 60 km/hod. Do mírného stoupání jela pomalu a já jsem ji ujel.

Před Kroměřížem jsem vymyslel novou zkratku. Jel jsem kousek po polní cestě a vyhnul jsem se městu. Také jsem se vyhnul hodně frekventované cestě do Zdounek. Jedná se o vedlejší cestu, která je hodně členitá a je na ní i 12% stoupání. V jednom místě jsem předjel hezkou blondýnku s klukem. Usmál jsem se na ní a ona to opětovala. V té chvíli jsem slyšel kluka, jak jí domlouvá, proč se usmívá. Asi to byl nějaký žárlivec. V Troubkách jsem vyjel doprostřed vesnice a vyjel serpentinami do Zdislavic.

Ve Zdislavicích je starý zámeček. Dalo by se napsat, že je zanedbaný. Jen v zahradě byla posečená tráva a díry v plotě ucpané větvemi. O tomto zámečku jsem již dříve psal. Narodila se zde paní Marie von Ebner Eschenbach. Psala pohádky a příběhy z vesnice. Je často srovnávána s Boženou Němcovou, ale ona psala německy. Do zahrady jsem se nedostal, ale myslím si, že tam sochy a altánek stále stojí. Kousek od zámku je kaplička. Při mojí poslední návštěvě měla novou střechu. Už nemá. Někdo ten plech potřeboval. Z vesnice jsem vyjel k posledním domkům u lesa. Je zde kaplička a studánka s lavičkami.

Podél lesa jsem jel k hájence. Jsou zde břízy a krásné modříny. U hájenky jsem si dal pozor, abych si vybral správnou cestu. Po chvilce jsem vjel do lesa a jel jsem starou alejí. Postupně se klesá do údolí a je to příjemná projížďka s výhledy do krajiny. Na zemi leží hodně šišek a musí se jet opatrně. Stačí jen málo a ležíte na zemi. Na okraji lesa je lavička se stolkem. Hezké romantické místo. Po chvilce klesání se přijede na křižovatku. Vlevo se jede po malém hřebení alejí dál. Bohužel zde někdo postavil sluneční elektrárnu a panely ohyzdí krásnou krajinu. Já jsem sjel dolů a zastavil se u zámečku v Hošticích. Tento zámeček vypadá udržovaný.

Cestou zpět do Troubek jsem si u jezírka dal svačinu. Dnes se mně čokoládový banánek neroztekl. K jídlu mně zpívaly žáby a o kousek dál řvali chlapi při fotbale. Po svačince jsem se vydal na kopec. Musel jsem jet na nejlehčí převod. Na hoře u rozhledny je hliněná cesta. Je hodně ujezděná. Lidé sem jezdí auty a na motorkách. Nechápu to, proč se ten kousek neprojdou pěšky. Rozhledna je hezky udělaná ze dřeva a rozhled do okolí je nádherný. Já jsem si vybral další moji trasu, abych se nevracel po stejné cestě. Na hřebeni byli letečtí modeláři a v ohradě se pásli koně. Mně se moc líbil rybník s hřebčínem v údolí. Rozhodl jsem se, že se sem brzo vrátím. Vyjedu ráno a projedu si velký okruh pro koně. Na internetových stránkách si můžete stáhnout mapu ve formátu PDF.


Ze Zdounek jsem si dal zase horskou etapu do Kostelan. Jel jsem domů stejně jako minulý týden. Já mám zdejší kopce moc rád. Domů jsem přijel až v 19 hod. Bylo to tím, že jsem vyjel po 14 hodině.

Ujel jsem 72 km, za hezkého počasí. Na závěr jsem si dal dlouhý rukáv.

27.05.2012

Karel




http://www.moravskehipostezky.cz/images/mapy/Mapa%20hipostezek%20-%20Hříběcí%20hory.pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat