pondělí 27. srpna 2012

Svatý Antoníček 2012


Ahoj cykloturisti, jel jsem na návštěvu do Tasova a na zpáteční cestě jsem se rozhodl vyjet ke svatému Antoníčkovi. V Blatnici jsem navštívil velmi dobré pekařství. Dokonce ze Zlína si vozí jejich pečivo. Nakoupil jsem si samé dobré věci a těšil jsem se, jak si u kostela sednu do stínu a pojím. Když jsem nad vesnici začal najíždět do první serpentiny, tak mě napadlo, že to zkusím terénem. Napřed jsem stoupal po polní cestě mezi vinohrady. Pak jsem zjistil, že asi jedu špatně a rozhodl jsem se svůj směr korigovat. Tak jsem se vydal mezi řádky hroznů do kopce a musel jsem tlačit. Měl jsem obavy, aby po mně nějaký vinař nezačal střílet. U lesa jsem se trošku zorientoval a vydal se zpět ve směru silnice. Úspěšně jsem našel zkratku ke kostelu. Svah byl na jižní straně a slunce do mě pálilo jako na Sahaře. Všechnu vodu jsem si vypil a těšil jsem se ke studánce. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že ventily jsou zadělané. Naštěstí tam byla pumpa a ta fungovala. První vypumpované doušky vody byly hrozně teplé. Po chvilce však začala téct studená voda a to byl okamžik uspokojení. Nabral jsem si do flašek a věděl jsem, že cestu domů dobře zvládnu.

Ve stromové aleji pod kostelem jsem si sedl na zem a začal vychutnávat zakoupené pečivo. Bylo to moc dobré a při nejbližší příležitosti si tam zase zajedu. Po stromě vedle mě lozil hmyz a také něco konzumoval. Po chvilce se objevila cyklistka a tlačila kolo. Asi se také rozhodla pro zkratku po louce. Myslím si, že vypadala tak jako já před chvílí. Ona se však u vody nezastavila a tlačila až ke kostelu. Asi měla pitího dost. Já bych se s ní klidně podělil i o buchty. Vzal jsem si velký svatební koláč a dva větší Krosanty s čokoládou. Na čokoládě opravdu nešetřili.

Po občerstvení a nabrání sil jsem se vydal ke kostelu. Chtěl jsem se podívat, jaké mají nové pohlednice, ale bylo zavřeno. Tak jsem vyjel domů. Na fotce vidíte, jak se liší kvalita cest mezi kraji. Vjezd do zlínského kraje vždy poznáte zhoršenou kvalitou povrchu. Domů jsem jel kolem golfového hřiště. Oni mají všichni deštníky, aby je slunce nespálilo. Je to zvláštní sport. Co všechno oni s sebou po hřišti tahají. Na dalších fotkách vidíte místa, která jsem už dříve popisoval. Také je vidět, že úroda bude. Mrazy všechno nespálily.

Ujel jsem 113 km, za vedra.

20.08.2012

Karel


 

Žádné komentáře:

Okomentovat