středa 10. října 2012

Cyklostezka Hranice Přerov


Ahoj cykloturisti, letos jsem několikrát jel podél Bečvy z Přerova do Hranic. V této chvíli mohu konstatovat, že tato trasa je bezpečně průjezdná na trekingovém kole. Slovo cyklostezka se používá pro úsek pro cyklisty vyznačený dopravní značkou. Na takto dlouhé trati to není úplně pravda. Místy se jede po veřejných komunikacích s menším provozem.

V Přerově najedete na městskou cyklostezku /červená dlažba/ a jedete k nemocnici. Zde sjedete k řece Bečvě. Pojedete po starším úzkém asfaltu. Místy se v lesní části klikatí. Nelze jet rychle. Navíc zde bývá hodně cyklistů a bruslařů. Z cyklostezky můžete pozorovat řeku a najít si i místo pro koupání a opalování. U mostu na Radslavice se dříve jezdilo spodem, teď se jezdí přes cestu. Stále zůstáváte na stejném břehu a jedete směrem na Oldřichov. V této části je cyklostezka široká a s velmi dobrým povrchem. Zde se dá jet hodně rychle. Za Oldřichovem se musíte vrátit kousek po cestě k mostu přes Bečvu.

Za mostem je odpočívadlo a bývá zde hodně zaparkovaných aut. Po krátké cestě lesním úsekem vyjedete u ranče a následně se dostanete k jezeru, u kterého je občerstvení. Na tomto úseku bývá hodně lidí a je potřeba jet pomalu. Na řece uvidíte velký splav. Lipník nad Bečvou projedete přímo a na konci ulice přejedete most směřující do Týna nad Bečvou. Vy zde však vjedete do lesa. Můžete si vybrat asfaltovou cyklostezku nebo šotolinovou trasu s informačními tabulemi o přírodě. Po vyjetí z lesa uvidíte nádherný pohled na hrad Helfštýn. Majestátně se tyčí na velkém kopci. Dole ve vesnici se můžete občerstvit a vyrazit na hrad.

Vesnicí se projede ve směru trasy Bečvy a najede se na novou asfaltovou cyklostezku. Zde je potřeba dát pozor na pravoúhlé zatáčky. Pokud je na poli vysoká kukuřice, tak se můžete snadno srazit s protijedoucím cyklistou. Pak přijde úsek, který nepotěší cyklisty na galuskách. Jede se po kamení a tuto cestu používají chataři. Je to kamenitý úsek a lze jej projet i za mokra. Toto je jediná část, která by potřebovala zpevnit. Na některých místech je potřeba dát pozor na hromádky kamení. Snadno dostanete smyk. Za chatičkami zase začne asfaltový úsek a ten vede až k části Rybáře. Zde to poznáte podle ocelového klenutého mostu přes řeku. Je zde možnost vyrazit do více míst.

Dále jedeme stále po hezkém asfaltu podél řeky a pod lesem. Tato část je zakrytá větvemi velkých stromů. Je potřeba dávat pozor na spadlé větve na cyklostezce. Za deště zde může být kluzko a naplavená hlína z lesa. V lesním úseku je několik odpočivadel.  Za tímto úsekem vyjedete v zahrádkářské kolonii. Před sebou máte město Hranice.

Délku trasy jsem nezměřil, ale odhaduji to na 30 km.

Karel

07.10.2012



Žádné komentáře:

Okomentovat