sobota 25. října 2014

Ukončení sezóny 2014



Ahoj cykloturisti, utekl nám rok 2014 a nevím, co pěkného bych o počasí napsal. Zima byla mírná a sníh jsme viděli jednou. Do práce jsem jel na kole každý den. Snad na každý výlet jsem si vezl pláštěnku a mockrát se schovával před prudkým deště. Pak jsem ujel kousek dál a byla tam suchá cesta. Opalovací krém jsem letos nepotřeboval. Teď na podzim se trošku oteplilo, ale to období dešťů před tím dobrý dojem pokazilo. Dnes jsem si dal raději spodky pod kalhoty. Na teploměru bylo 8C a na Hostýně to kleslo na 3C. Já jsem tento týden na kole v silném větru a dešti několikrát promrzl.

Do Fryštáku jsem jako obvykle nejel po polních cestách, ale po asfaltu. Na náměstí se nás sešlo hodně a dá se říct, že jsme asi ti samí. Aspoň se můžete podívat na fotky, jak jste vypadali před rokem. Mě dnes zaujal velký pes a ten se dokonce při fotografování rozhodl olíznout můj čumáček. Asi to byl projev vděčnosti za fotografování. Druhou věcí bylo kolo se zimními pneumatikami. Na takových se jezdí přes Aljašku. Po krátkém pokecu jsme si udělali společnou fotku a vyrazili do lesa. Cíl byl jasný hospoda v Holešově. Já jsem letos nejel lesem, ale po asfaltu přes Hadovnu do Rusavy. S mými cestovními plášti jsem si do rozbláceného terénu netroufal. Pak jsem jel po žluté značce na Hostýn. Zde se už pomaličku začali sjíždět špinaví cyklisté od bláta na občerstvení. Většinou jsem slyšel, že je jim zima. Na teploměru byly 3C. Na schodišti měli fotografové modelky z první republiky a k tomu vojáky v uniformách. Doufám, že mně prominou, když několik fotek ukážu. V první chvíli jsem si myslel, že natáčejí film. Od rozhledny byl výhled na Bystřici zamlžený a vypadalo to jako by byly střechy pod sněhem. V kostele právě skončila mše a vycházeli věřící. Někteří zmateně spěchali. Asi chtěli stihnout autobus. Tak si návštěvu kostela nepředstavuji. Měli by vycházet ven uspokojení.

Ve sjezdu do Rusavy jsem si oblékl bundu a nechal se předjíždět Kamikadze na kole. Já už jsem opatrný. Vím, jak bolí zdratované kosti. Dole v Rusavě jsem se zastavil u staré studánky. Pak ještě před Žopama u koníků. Domů jsem jel tak aby mně nebylo zima a hlavně jsem se bál přicházející mlhy a tmy. Domů jsem přijel v pořádku. Za lepšího počasí bych jel do Holešova do hospody. Dnes to pro nás vzdálené účastníky nebylo dobré. Snad přijde rok, kdy pojedeme na ukončení cyklistické sezóny v krátkých kalhotách.

Ujel jsem 79 km ve studeném a mlhavém počasí.

25.10.2014

Karel

Všchny fotky :


Vybrané fotky :


Fotky ze závěru cesty :