úterý 27. října 2015

Mariazell 2015 den první



V sobotu ráno jsem se vzbudil a rozhodl jsem se, že vyrazím na cestu. Udělal jsem to na základě předpovědi počasí na příští týden. Ke konci týdne měly přijít deště. Původně jsem chtěl vyjet až v neděli, abych si v pondělí mohl na našem území nakoupit potraviny a nabrat pitnou vodu. Podél řeky Dyje na slovenské straně není dobrá voda.

Tak jsem začal snášet věci a balit. Hodně toho mám v krabici od předchozích výletů a tak to nebyl problém dát dohromady. Na závěr jsem připravil jídlo. Naporcoval jsem si balíčky čaje. Zabalil různé druhy sladkostí.

Zajímavá je část umístění věcí do brašen. Mám už svoje zvyklosti, ale letos jsem se rozhodl, že povezu spací pytel v pravé zadní brašně. Je to pohodlné na baléní a nemusím upevňovat každý den zadní horní brašnu na nosič. Navíc mám boční brašny velmi kvalitní a voděodolné. Problém je jen rovnoměrně rozložit náklad. Protože na levé straně vozím věci na vaření. V předních brašnách mám sladkosti a věci každodenní potřeby. Navíc tam ukládám během cesty nákup jídla.

Nijak jsem nespěchal. Měl jsem před sebou přibližně 100 km po známé trase a to zvládnu za odpoledne. Tak jsem vyjel o půl třetí. Ještě v Otrokovicích jsem si uvědomil, že nemám dlouhé cyklistické kalhoty. Zastavil jsem a nahlédl do brašen. Nikde na povrchu nebyly. Tak jsem se vrátil domů a prohlédl místnost, kde jsem balil. Kalhoty nikde. Tak to musí být někde v brašnách a vyjel jsem. Později jsem zjistil, že je s sebou nemám a musel jsem spoléhat na to, že se neochladí. Je to zajímavé jak ten mozek na to během jízdy přišel, že něco nemám. Přitom jsem myslel na řízení po rušné cyklostezce. 

Úsek po cyklostezce z Otrokovic do Kostelan je vždy nejhorší. Jezdí zde hodně cyklistů a někteří jsou bezohlední. Občas dochází k nebezpečným situacím. Zvládnul jsem to dobře. Asi to bylo tím, že bylo velké horko a cyklisté seděli doma. Za Kostelanama jsem jel lesem na štěrkáč. Byla to zatěžkávací zkouška pro naložené kolo. Pokud je něco špatně, ať se to pokazí na začátku. Vše dobře drželo a neupadlo. Na štěrkáči byly veslařské závody. Dále jsem jel po cyklotrase směrem na Veselí nad Moravou. Ve Veselí mají rozkopanou cestu a musel jsem kousek tlačit, abych se vyhnul řízené dopravě. Pak se projede zámeckou zahradou a jede se do Vnorov. Zde je to kombinace cyklostezek a silnice. Do Strážnice se přijíždí po nové cyklostezce. Altánek na padesátém kilometru mojí trasy už nestojí. Vandalové jej postupně ničili. Já jsem to během svých cest pozoroval. Nyní je zde jen lavička. Teď projet historickým středem města a po cyklotrase dojet do Petrova. Zde jsou vinné sklepy a pumpa s pitnou vodou. Bylo velké teplo a nabral jsem si do všech láhví čerstvou vodu. Teď nastane okamžik odvahy. Po velmi frekventované cestě musím dojet do Hodonína. Naštěstí má hodně širokou krajnici. V Hodoníně se jede první po úzké dlouhé cyklostezce. Pak se projíždí městem úzkými uličkami plnými aut. Řidiči jsou jako pominutí a snaží se na situaci nějak vychytračit. Tak vznikají nebezpečné okamžiky. Je tam velký provoz a doporučuji na všech místech využít přechod pro chodce. Za městem se najede na starou komunikaci a jede se dobře. Zde je možnost projet po turistické značce do Mikulčic, ale já jsem raději zvolil šotolinovou a rozbitou cestu podél vesnic.

K památníku v Mikulčicích jsem dojel v podvečer. Ani fotky už nejsou se slabým světlem dobré. Zastavil jsem se ve stánku s občerstvením a pán mě přesvědčil ať si koupím plechovky s ochuceným pivem. Nic jiného v plechovce neměl. Já jsem se chtěl připravit na situaci, že v osadě nikdo nebude. Vjel jsem do lesa a po chvíli jsem najel na asfaltovou cestu. Dříve zde byla jen pěšinka jako spojnice. Teď je zde vyjetá hliněná cesta. Tak a mám před sebou několik kilometrů lužním lesem a budu v dnešním cíli. Nebylo to však tak jednoduché. V místě kde býval ukazatel do osady, nic není. Zkouším se vydat tím směrem a hledám v šeru lesa správnou odbočku. Nebyl jsem úspěšný a tak jedu dál po cestě až najdu průsek k řece Moravě. Jede se po hrozné panelové cestě. Moje kolo trpí pod velkými nárazy. Konečně jsem u vody a jedu v šotolině a kamení proti proudu řeky. Nechci si rozsvítit světlo, protože jsem v hraničním pásmu a jsou zde hlídky kvůli běžencům. Myslím si, že spát v hraničním pásmu není dovoleno. Nakonec rozpoznávám místo, kde se vjede do lesa a k osadě. Osada je zamčená a jenom pes hrozně štěká. Rozhodl jsem se, že zde u plotu přespím. Kde jsem měl jít po tmě hledat jiné místo na spaní? Z dřívějších návštěv to zde znám. Pes se brzo unavil a dal pokoj. Tak jsem si uložil karimatku na zem a vybalil spací pytel. Ani jej nebudu potřebovat. Je velké vedro a dusno. V lužním lese je to jako ve skleníku. Na večeři si dávám paštiku Májku. Ve vedru se z ní stala teplá sračka. Zkouším ochucené pivo a je to hňus. Nechápu, jak někdo může něco takového vyrábět. Chudáci znalci piva. Pro ně to musí být hříšná věc. Už si to víckrát nekoupím. 

Uléhám do spacího pytle a začínám se potit. Jenže být venku je ještě horší. Všude kolem mne bzučí komáři a hledají každé odkryté místo. Dal jsem si čepici na hlavu, abych se co nejvíce ochránil. Brzo jsem propocený, ale musím to vydržet. Mám žízeň a piji vodu ze zásob. Ještě, že jsem si ji v Petrově nabral. Kolem slyším rušný život v lese. Zvířata se vydala na lov a občas je slyšet silný křik obětí lovu. K tomu se zde z okolí ozývá štěkot psů. Hotový přírodní koncert. Každou chvíli se vzbudím a podívám se kolem sebe, jestli nemám návštěvu. Na výlety jezdím nejraději při úplňku měsíce, abych v noci kolem sebe viděl. Také se spoléhám se na psa za plotem.

Trasa : Otrokovice – Kostelany – Ostrožská Nová Ves – Veselí nad Moravou – Strážnice – Petrov 

Hodonín – Mikulčice – lužní les u Lanžhota.

Ujeto 99 Km za teplého počasí.

29.08.2015

Fotky :



Žádné komentáře:

Okomentovat