úterý 6. září 2016

Balony Velehrad 2016



Ahoj cykloturisti, když jsem v patek odcházel z práce, tak se mě jeden spolupracovník zeptal. Jestli jedu na balony. O akci na Velehradě jsem nevěděl. Večer jsem si to na internetu našel a pozdě odpoledne v sobotu vyrazil. Start byl až před šestou hodinou.

Můj původní úmysl byl objet Velehrad po okolních kopcích a udělat fotky z výšky. Byl jsem si vědom, že na závěr budu stát na kopci, z kterého bych fotil proti slunku a rozmyslel jsem si to. Tak jsem jel jen na kopec od Tupes. Tam už se sjížděla auta s balóny. Foukal jižní vítr a oni museli startovat zde. Na jednom autě byly velmi přátelské cestující a udělal jsem jim fotku. Aj jsem jim poradil, jak se dostat na kopec. Když jsem fotil na Velehradě na závěr, tak přiletěly a hodně jsme na sebe mávali. Mávání jsem však nezachytil.

Na louce před kostelem bylo několik balónů a stovky lidi. Napřed jsem fotil z cesty a pak jsem šel kolem rybníka zpět. U rybníka jsem se snažil zachytit klášter a odraz slunce ve vodě. Nějaký cyklista tam měl kolo a sklenku s pivem. Na louce mě zaujala slečna, jak fotila s tabletem. Bylo to zajímavé pozorovat. Uvědomil jsem si, jak různorodá zařízení dnes mohou pořizovat fotky. Pak jsem upnul svoji pozornost na mladé lidi v kroji. Je to moc hezké co naši předkové vytvořili a doufám, že to zůstane zachováno i pro budoucí generace.

Na závěr přelétaly soutěžní balóny a snažily se získat klíč na pódiu umístěném u vody. Byl to velmi těžký úkol. Neviděl jsem nikoho, že by se mu to podařilo.

Po ukončení přeletů jsem se chtěl po cyklostezce vrátit domů. To však nešlo. Byla úplně ucpaná diváky a rozhodl jsem se jet po hlavní silnici. Zde odjíždělo hodně aut, ale zvládl jsem to. Navíc se blížil večer a chtěl jsem toho odjet co nejvíce za světla. Nakonec jsem musel několik posledních kilometrů svítit.

Dnešní jízda po cyklostezce tam i zpět byla náročná. Vyrazilo hodně rodin a bezohledných lidí. Často jsem na ně musel volat, aby mě nechali projet.

Ujel jsem 56 km, za vlahého počasí.

03.09.2016

Karel

Fotky s balony :


Fotky s kroji :




Žádné komentáře:

Okomentovat