pondělí 14. srpna 2017

Rašovská studánka



Ahoj cykloturisti, dnes jsem si cestu na chleba protáhl. Jel jsem se podívat do kopců, kde jsem v mládí jezdil na kole. Vyjel jsem po cyklostezce do Napajedel a za městem byla na zemi velká větev. Utrhla se minulý týden. Ta kdyby spadla na cyklistu, tak je to jeho konec. Na polích kolem Topolné pracovaly stroje a u vody bylo málo lidí. Z Topolné jsem se přehoupl přes kopec do Březolup a pak do Částkova. Zde jsem zažil nepříjemnost. Předjíždělo mě auto na prázdné cestě a přesto mě řidič natlačil na obrubník. Za vesnicí je malý kostelíček a nad ním je v keřích zřícenina hradu. Už hodně dávno jsem to zde fotil.

Tak a mám před sebou první stoupání. Nejdříve se to pomaličku vleče do kopce a od křižovatky to přejde v prudké stoupání se serpentinami. Odměnou je krásný výhled do okolí. Navíc je zde vybudované hezké odpočinkové místo. Vůbec nechápu, jak na něco takového získali peníze a o výstavbě nové asfaltové cesty to samé. Ani si neumím představit, kolik v těchto končinách za rok projede cyklistů.

Po vyšlapaném kopci následuje sjezd do Doubrav. Je to sešup a jsem ihned dole. Teď musím jet kousek po hlavní silnici do Hřivinového Újezda. Zde začíná táhlé stoupání na Velký Ořechov. Schválně jsem si vyfotil nadmořskou výšku na tachometru. Tak jsem se na vrcholu dozvěděl, že převýšení je 128 m. V první serpentýně je památník sovětskému vojákovi. Já si tento pomník z mládí vůbec nevybavuji. Asi zde byl, ale já jsem tenkrát víc jezdil, než sledoval okolí. Po dalším stoupání se dostávám ke studánce. Je to hezké místo s jezírkem. Informace si přečtete na fotkách. Chtěl jsem vyfotit včelín, ale včely kolem mě začaly létat a dostal jsem strach. I tak jsem udělal fotku z blízkosti několika centimetrů.

Od Ořechova je to už skoro pohoda. Sjezd do údolí a dva malé kopce. Vyfotil jsem autobusovou zastávku, abych připomněl, že i dnes chodí lidé z malé vesnice na autobus pěšky. Nad Topolnou jsem vyfotil dvě holky na koních. Chtěl jsem ukázat cestu pod elektrickým vedením do dálky. To vedeni je nataženo až na protější kopec a tam je rozhledna.

V Otrokovicích máme nové obrázky na cyklostezce. Došlo tam k dopravní nehodě. Já si na tomto místě dávám velký pozor. Vyjíždějí zde auta ze dvora hospody.

Ujel jsem 70 km s převýšením 737 m se sluncem za mraky. Přesto jsem vypil dvě láhve vody.

14.08.2017

Karel




Žádné komentáře:

Okomentovat