čtvrtek 12. října 2017

Bzenec



Ahoj cykloturisti, před dvěma týdny jsem byl u rozhledny Radošov a v dálce na kopci jsem viděl bílý objekt. Podle mapy jsem zjistil, že je to kaplička nad Bzencem. Teď září bílou barvou, protože se opravuje.

Na výlet jsem vyjel podél Baťova kanálu a až od Nedakonic jsem musel jet po hodně frekventované hlavní silnici. Je to zde členité a řidiči jezdí jako blázni. Už aby zde byla nová cesta. V Bzenci jsem se první zastavil u kostela a pak jsem zajel do zámecké zahrady k památeční lípě. Je nejstarší na Moravě. Také musím zmínit památník rumunských osvoboditelů v poslední světové válce. Zámek je ve velmi špatném stavu. Jen zahrada je udržovaná. Přesto jsem rád, že nás majitel zámku nechá chodit do zahrady.

Po návštěvě zahrady se vydávám na kopec ke kapličce. Na mapě jsem si našel turisticky značenou trasu a netušil jsem, že dvakrát ponesu kolo po velmi prudkém schodišti. Myslím si, že tato stezka za deště slouží jako jímka na odvod vody. Na kopci je rozcestník s vinohrady a cesta ke kapličce. Ještě se musí vyjet krátké stoupání a odkryje se nádherný výhled do údolí a na celé město se zámkem. Docela zde fouká a to je příležitost k pouštění draka.

Moje další trasa měla vést podle mapy mezi vinicemi po hřebeni. Vyjel jsem tím směrem, ale když jsem zjistil, že je to velmi členité a zarostené vysokou trávou, tak jsem se vrátil. To bych musel nést kolo na zádech. Lepší bylo sjet do údolí a nabrat směr k domovu po vinařské cyklostezce. To jsem si však moc nepomohl. Chtěl jsem jet rychle, protože se blížil soumrak. Cyklostezka však vedla v hlubokém písku a některá místa jsem musel překonat pěšky. Bylo zde vidět stopy, jak zde bruslily motorové vozidla. Musel jsem jet opatrně, abych nespadl. Nakonec to skončilo a oddechl jsem si přesto, že jsem jel po nebezpečné silnici do Nedakonic.

V Nedakonicích jsem za kostelem vyfotil sochu našeho patrona. Vždyť v těchto dnech slavíme svatého Václava. Dále jsem už byl rád, že jedu domů po cyklostezce a na závěr jsem musel zase svítit. Už je brzo tma.

Ujel jsem 85 km.

30.09.2017

Karel




Žádné komentáře:

Okomentovat