neděle 5. března 2017

Velehrad - poprvé v roce 2017



Ahoj cykloturisti, dnešní počasí není tak větrné jako včera, ale i slunce je slabší. Celou noc jsem musel mít zavřený prosklený balkón. Vítr se vším silně cloumal. Rozhodl jsem se pro výlet na Velehrad. Podle předpovědi máme před sebou delší období dešťů.

Vyjel jsem odpoledne proti slabému větru. Na cyklostezce bylo hodně cyklistů. Někteří měli krátké kalhoty. Ptal jsem se jich, jestli je jim zima a řekli, že ano. Přesto je hřeje mládí. No uvidíme, co budou jejich kolena dělat za dvacet roků. Na první fotce vidíte, jak bobr okusuje strom. Nakonec přehradí potok do Moravy. Na Baťově kanále se opravuje další část. Dokonce vzniknou nová malá přístaviště. Ve Spytihněvi u cyklotrasy byla státní policie a kontrolovala auta. Jestli se zajímali o cyklisty nevím.

Velehrad jsem objel a spustil se dolů po cyklostezce. Když jsem vstoupil do kostela, tak po chvíli mě přešla velká zima. Oblečení jsem měl propocené a v kostele bylo jako v mrazáku. Pobral jsem čtení a rychle jsem šel ven. Venku bylo teplo jak na jaro. U kostela stálo kolo s planetovou převodovkou a přesmykačem. Já mám na kole také planetovou převodovku a další převody nepotřebuji. Míval jsem 7 převodů a teď mám 11 převodů. Vždy mně to stačilo k jízdě po rovině i v alpských stoupáních. Na běžnou cykloturistiku stačí 8 převodů dobře odstupňovaných.

Před Starým Městem mně začalo lehce pršet. Vydrželo to s přestávkami až domů. Před Napajedly jsem dohnal cykloturistu. Měl na sobě kompletně nepromokavé oblečení. Dokonce i na brašnách. Byl mokrý a tak usuzuji, že jsem měl štěstí, že jsem nepotkal silný déšť. Neměl jsem s sebou pláštěnku.
Ujel jsem 53 km proti a s větrem. Na závěr jsem lehce zmokl.

05.03.2017

Karel




Výlet ve větru - Žeranovice



Ahoj cykloturisti, od rána fouká velmi silný vítr a svítí hezké slunce. První si plánuji cestu směrem po větru a domů lesem, ale když musím zavřít prosklený balkón, tak se rozhoduji pro bezpečnější trasu. Nemůžu jet lesem, kde padají stromy a větve. Nakonec volím trasu podél potoka po obyčejných cestách.

Na první fotce vidíte cestu, na které jsem se nedávno hodně ušpinil. Teď už je to jasné. V podkladu cesty je nějaká látka připomínající cement. Proto jsem byl tak hrozně špinavý. Na dalších fotkách vidíte, jak kvetou kočičky, přesto, že jsou rybníky zamrzlé. V Žeranovicích jsem jel k lesnímu rybníku a pak kolem kostela domů. To už jsem nejel s větrem do zad, ale proti němu. Musel jsem si všechno pozapínat, aby mě neprofoukl. Občas to se mnou dobře cloumalo.

Ujel jsem 31 km, ve velmi silném větru.

04.03.2017

Karel